20-10-2021 | категорія: Новини
Встановлено нові протиепідемічні заходи для закладів громадського харчування
Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 06.10.2021 р. № 13 затверджено нові протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).
Попередня аналогічна постанова від 30.12.2020 р. № 57 визнана такою, що втратила чинність.
Новим нормативним актом передбачено, що в закладах громадського харчування відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу.
Вимогами, зокрема, встановлено, що допуск до роботи персоналу закладу здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, після проведення термометрії.
Персонал закладу забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.
У закладі громадського харчування:
► здійснюється вимірювання температури тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі виявлення відвідувача з підвищеною температурою тіла понад 37,2 0С або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий відвідувач не допускається до закладу;
► біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами відповідно до вимог встановлених КМУ;
► забезпечується розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування відповідно до вимог встановлених КМУ;
► дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
► меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
► видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини;
► дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу.
► забезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.
У закладах, що здійснюють обслуговування в приміщенні:
♦ забороняється функціонування дитячих кімнат;
♦ забороняється проведення заходів визначених КМУ;
♦ забороняється приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
♦ забороняється функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами.