28-04-2020 | категорія: Новини
Визначено основні вимоги щодо роботи продовольчих ринків
Вже в середу на черговому засіданні Уряду планується прийняти рішення, яке врегулює роботу агропродовольчих ринків в умовах карантину.
Про це зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко в інтерв’ю одному з українських телеканалів.
«Ринки мають великий соціальний ефект. Від них залежать і фермери, і прості люди. Сьогодні спільно з МОЗ вже розроблена концепція безпечного функціонування ринків та механізму впливу на них за недотримання правил. Прийняття цих вимог дозволить до кінця тижня відновити роботу близько 280 ринків по всій Україні”, - повідомив Міністр Ігор Петрашко.
Зокрема, йдеться про такі протиепідемічні вимоги, як:
- допуск працівників, продавців і відвідувачів ринку виключно за:
- наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора;
- проходження безконтактного температурного скринінгу;
- наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
- кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м2 торгівельної площі ринку;
- проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години;
- прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;
- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території.
Для продавців:
- відстань від між робочими місцями продавців - не менше трьох метрів;
- місця торгівлі повинні бути обладнанні захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику.
Для працівників:
- забезпечення постійного інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
- забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактики поширення COVID-19 та оперативне усунення порушень.
Крім того, Міністр звернув увагу на актуальне питання щодо надання можливості фермерам реалізовувати свою продукцію не лише на продовольчих ринках, а й в магазинах.
“Наразі ми ведемо діалог з мережами магазинів, щоб наші селяни, наші фермери змогли продавати свою продукцію у цих мережах у тому числі. Ми розуміємо, що у більшості випадків магазини спеціалізуються на оптових закупівлях, які малий фермер не може запропонувати. Саме тому зараз ми аналізуємо ситуацію і готуємо зміни до існуючого регулювання, які б спростили доступ українського виробника до поличок магазинів”, - зазначив Ігор Петрашко.